Haberler / Yurt dışından getirdiğiniz ürünleri satacaksanız aman dikkat!

Blog

1602-2020

Yurt dışından getirdiÄŸiniz ürünleri satacaksanız  aman dikkat!

AliExpress, Amazon gibi çeÅŸitli yurt dışı alışveriÅŸ sitelerinde sipariÅŸ ettiÄŸi ülkemizde satışa sunan azımsanmayacak kadar  büyük bir kitle bulunmaktadır. Bu iÅŸi gelir kapısı haline getiren ve ancak vergi ödememek için  bireysel satıcı olarak kendini tanımlayan kiÅŸiler için Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Daha önce eBay’dan satın aldığı ürünleri bir internet sitesinde satışa sunan kiÅŸi mahkemede “kaçakçılık” suçu iÅŸlediÄŸine Yargıtay hükmetti.

eBay’dan çoÄŸunluÄŸu dijital kamera olmak özere elektronik eÅŸya ithal eden bir kiÅŸi gümrük vergisi ödemedi ve bu ürünleri ülkemizde satışa sondu.Bu durum fark edilmesi üzerine satıcı hakkında , Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun, “EÅŸyayı,gümrük iÅŸlerine tabi tutmaksızın Türkiye’ye ithal eden kiÅŸi, bir yıldan beÅŸ yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”   Hükmünü içeren 3/1. Maddesi uyarınca kamu davası açıldı.

Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık hakkında beraat kararı verildi. Yerel mahkeme hükmünün gümrük idaresince temyiz edilmesi  üzerine dosyanın geldiÄŸi Yargıtay 7.Ceza Dairesi , yerel mahkemenin verdiÄŸi beraat kararını  bozdu.

Bozma kararının gerekçesinde ise, konunun ilgili Bakanlar Kurulu kararında , “bir kiÅŸiye posta yada hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen , gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 avroyu geçmeyen ticari miktar ve mahiyette olmayan eÅŸyaya muafiyet tanınır.” Åžeklinde düzenlendiÄŸi belirtildi.

Bu maddenin , 20.08.2011 yılında “Türkiye gümrük bölgesindeki bir gerçek kiÅŸiye posta yada hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen , bedeli gönderim başına toplam 75 avroyu geçmeyen eÅŸyaya muafiyet tanınır” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirildiÄŸi,aynı maddeye “Muafiyetin aynı kiÅŸi tarafından kullanılmasının süreklilik arz ettiÄŸinin tespiti halinde muafiyetin kullanımına sınırlama getirilebilir.” Åžeklinde ekleme yapıldığı hatırlatıldı.

Bakanlar Kurulu kararıyla bu yolla getirilen her türlü eÅŸyanın satılamayacağının hüküm altına alındığı belirtilen gerekçede , serbest dolaşıma sokulan eÅŸyayı muafiyet koÅŸullarını kaybeden veya baÅŸka amaçlarla kullanmayı talep eden kiÅŸinin , kurum ve kuruluÅŸların gümrük idaresine bildirimde bulunmasının zorunlu olduÄŸu aktarıldı.

Gerekçeli kararda , sanığın yaklaşık bir yıl içerisinde muafiyet  hakkını kullanarak ,ticari kasıtla ve süreklilik arz edecek ÅŸekilde yurt dışından talep ettiÄŸi eÅŸyayı Türkiye’de bir internet satış sitesinde  üçüncü kiÅŸilere sattığı aktarılan gerekçede 5607 sayılı Yasanın 3/1. Maddesinde düzenlenen kaçakçılık suçunu iÅŸlediÄŸi ifade edildi. Bu sebeple sanığın mahkumiyeti yerine suç iÅŸleme kasti olmadığından bahiste beraatine karar verilmesinin yasaya aykırı bir karar olduÄŸu kaydedildi.

logo +90 533 592 12 23 7 /24 Destek Hattı E:Mail: destek@mobeybilisim.com

50.yıl Mahallesi 2217 sokak no:11 daire :5 İSTANBUL /TÜRKİYE


E-Bülten

Güncel Duyurularımızdan Haberdar Olmak için E-Bülten Listemize Kayıt Olun.